<%@ Language=VBScript %> Artflies. Classic Salmonflies tied without a vise
   

 
Artflies. Classic Salmonflies
tied without a vise
       
   
       

Att binda sina laxflugor utan städ är inte så svårt som man kan tro, Anledningen till att jag började binda utan städ, var en ren utmaning från min sida, att kunna binda en laxfluga på samma sätt som man gjorde förr, nu tycker jag att det är mycket lättare att binda utan städ än med städ, man slipper att brottas med ett flugbindnings städ och det är enklare att lägga de olika materialen på kroken.
En annan fördel är att man kan vrida och vända på laxflugan under arbetets gång, detta för att kunna se så att fjädrar och annat inbundet material ligger där det ska. Krokarna som man använder till den klassiska flugbindningen är ganska så stora i förhållande till vad man använder i torr flugbindningen, men det går bra att binda de mindre laxflugorna förhand också. Alltihop handlar om knep o knåp och teknik. Mycket av det som jag vill förmedla i detta avsnitt har det varit mycket hemlighetsmakeri om. De som har behärskat denna teknik har inte varit så sugna på att dela med sig av sin kunskap, men det ska jag råda bot på nu och kanske kan detta hantverk få lever vidare och inte falla i glömska.

I den första illustration som handlar om tagen har jag ritat in händerna på, i slutet på avsnittet ”tag” finns det en mer detaljerad illustration så att du ska förstår hur du ska göra. I några beskrivningar har jag inte ritat med händerna än, men det kommer jag att göra senare. Längre fram då vingarna ska illustreras så ser du hur man arbetar med händerna igen, hur du ska hålla kroken och hur man låser bindsilket mellan ringfingret och lillfingret. Dessa moment återkommer hela tiden under flugans uppbyggnad


 
   
Laxflugans uppbyggnad Introduktion Hold Stop
Catch Dubbla hackel Wipfinish knuten Struphackel
Forma topping Binda in tagen Tag floss Binda in tailen
Herl butt Silverkropp Fosskropp Dubbingkropp
Undervinge Förbereda Huvudvinge Binda in Huvudvinge Förbereda Övervingen
Binda in Övervingen Sida och topping    


Artflies. Classic Salmonflies tied without a vise • www.artflies.com • info@artflies.com